måndag 25 november 2013

Puh, vad långsam jag är

Jag läste idag om hur 4 velomobiler ställde upp i Vikingaloppet i Uppsala i September. Det ska visst vara en väldigt platt bana och loppet är 11 mil långt. De tre velonauterna snittade 40, 43, 45 resp. 58(!). Det känns som jag själv skulle klarat att placera mig mellan trean och fyran i det startfältet, men till ettan är det lååångt kvar. Det är inte utan att man funderar över hur mycket snabbare en Milan SL är jämfört med en Quest XS Carbon. Enligt båda tillverkarna är dock skillnaden inte så värst stor. Milan SL är lite snabbare, till priset av lite lägre komfort.

I vilket fall är det verkligen hatten av för Anders Sandkvist i sin Milan SL

6 kommentarer:

 1. Jag tror inte heller att en Quest XS är speciellt mycket långsammare än en Milan SL även om man kan förledas att tro det. Snarare är Anders en mycket stark cyklist, även på en konventionell racercykel. Dessutom har han modifierat och fintrimmat sin cykel till perfektion. Det finns en hel del trimning man kan göra även med en Quest inte minst när det gäller däcken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En god vän till mig är en av Sveriges bästa triathleter och enligt kreutzotter skulle han kunna hålla 52 km/h i en Quest (vi har inte testat ännu då han tyvärr är för stor för min XS). Men det är en bra bit kvar till 58 km/h!

   Jag kör på orginaldäck - breda Marathon-däck. Vad har du? Vad har de som kört fort (t.ex. Anders)?

   Radera
 2. Jag har numera Ultremo ZX fram och Michelin XC Road bak. Det förefaller som om det är en betydligt snabbare kombination än standard som var Durano.

  SvaraRadera
 3. Tack, du har rätt Durano är det och inget annat. Än sålänge har jag dock inte haft någon punktering på 250 mil. Hur ofta får du reparera punka?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte haft någon punktering med dessa däck men har väl inte åkte mer än kanske hundra mil på dem. Det finns andra som åkt betydligt längre utan punktering men det beror helt på var man bor. Danskarna har tydligen ett betydligt elakare grus och dom har mycket synpunkter på däckval.

  SvaraRadera
 5. På min Milan SL har jag Continental Grandprix 28 mm fram med sv 6a slang och på bakhjulet har jag Schwalbe Supreme 42 mm med maxprotek slang. Vill inte ha punka bak... men det är kanske inte snabbaste bakdäcket.

  Tidigare hade jag ultremo zx 23 mm fram och det var lite snabbare. Men jag gillar 28 mm conti på ojämn väg och jag gillar de extra millimetrarna markfrigång.

  Men nu har jag ställt den i garaget för vinter o cyklar Mango Sport som vintervelo. Inte så ofta som jag tänkt mig. Får plats med Shredda. Riktigt trevligt.

  SvaraRadera